Rahsia Madu
"Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah: “Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat yang dibikin manusia." [QS. An-Nahl : 68]
Madu
dan lebah memiliki keistimewaan yang luar biasa sehingga tercantum dalam surat
tersendiri di dalam Al-Quran. Kajian khasiat madu secara ilmiah juga telah
diteliti oleh ilmuwan Muslim terkemuka di era keemasan Islam, iaitu Ibnu Sina
(890-1037). Bapa kedoktoran dunia dan pemikir muslim agung di abad ke-10 M itu
tercatat sebagai doktor yang mengulas mengenai khasiat madu dari segi kesihatan
dan dunia kedoktoran.
Selama
ini, orang lebih mengenali madu sebagai produk lebah yang paling popular dan
berkhasiat dalam mengatasi berbagai penyakit. Namun, jika kita mengambil hikmah
dari surat An-Nahl ayat 69, kita akan mengetahui produk lebah yang dapat
dijadikan ubat tidak terbatas hanya pada madu sahaja. Produk perlebahan selain
madu dapat berupa royal jelly, tepung sari (bee pollen) dan propolis lebah.
Madu Sebagai Antibiotik
Fungsi/ khasiat madu sebagai antibiotik alami sudah lama
diketahui dan digunakan. Tetapi penjelasan dan penelitian ilmiah modern belum
lama dapat mengungkapkan rahsia kandungan dalam madu yang memiliki fungsi
sebagai zat antibiotik alami.
Setelah ribuan tahun
digunakan, khasiat madu sebagai ubat luka terungkap secara ilmiah. Madu bekerja
sebagai antibiotik alami yang boleh mengalahkan bakteria yang berbahaya. Madu
berfungsi untuk membantutkan pertumbuhan dan pembiakan bakteria. Madu
menghasilkan hidrogen peroksida yang merupakan antiseptik luar biasa. Proses
osmosis di dalam madu membasmi bakteria. Kelebihan madu yang sedikit
mengandungi air menghasilkan proses osmosis menyerap air dari bakteria pada
luka dan luka bakar. Madu mengeringkan bakteria sehingga bakteria sulit tumbuh.
Kandungan zat antibiotik yang terdapat di dalam madu memang
diketahui mudah rosak akibat pemanasan kerana memasak madu. Manfaat madu mentah
atau madu yang tidak diolah dengan dimasak sehingga jumlah kandungan antibiotik
alami dalam madu asli lebah ini masih sediakala, akan dapat mencegah munculnya
resistensi bakteria dan virus terhadap ubat kimia antibiotik bagi yang
mengambilnya.
Untuk mereka yang menggunakan ubat antibiotik kimia dalam jangka
waktu lama biasanya bakteria akan kebal terhadap obat tersebut ketika orang
yang memakan antibiotik kimia ini akan menggunakan ubat antibiotik dengan dos
yang sama.
Cara Amalan Rasulullah Makan Madu
Rasulullah SAW amat
menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk. Amalan ini bertujuan
amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip
madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi.
Aisyah meriwayatkan bahawa: " Diantara banyak-banyak
jenis minuman, Rasulullah SAW suka minuman manis dan sejuk" Hadis
bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz
(rendaman buah tamar).
Kajian menunjukkan kaedah atau cara terbaik adalah dengan
mengambil 1-2 sudu madu lebah dan masukkan kedalam segelas air suam panas dan
kacau sehingga sebati. Sebagai orang muslim sebaiknya dimulakan dengan selawat
dan doa dahulu untuk mendapatkan berkatnya. Kalau mahu boleh juga minum terus
madu lebah kemudian diikuti dengan minum air suam kepada mereka yang suka akan
kemanisannya.
![](https://fbcdn-photos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xlt1/v/t1.0-0/s480x480/11951857_422058974655567_8470462537728885955_n.jpg?oh=24c6b0b18cc6f69034347b20b1f74724&oe=56F0F1E9&__gda__=1458252277_21a012acb52172bf9c813ea885f682c1)
Antara kelebihan madu yang lain adalah untuk kesihatan kulit. Sila klik pada link di bawah untuk info lanjut:
No comments:
Post a Comment